LES POBLACIONS DEL MUNICIPI D'ARTESA DE SEGRE AL DICCIONARI DE PASCUAL MADOZ

A la majoria de les publicacions sobre el municipi d’Artesa de Segre, quan es descriu el lloc o població, gairebé sempre he anat trobant la transcripció de la referència del Diccionario Geográfico – Estadístico – Histórico de España y sus posesiones de ultramar d’en Pascual Madoz. Fins i tot, en el llibre Història d’Artesa de Segre i la seva comarca d’en Josep Lladonosa i Pujol, al capítol X hi ha un apartat que entre altres temes inclou l’anunciat "La figura de Pascual Madoz" on a més de la descripció d’Artesa de Segre extreta del seu diccionari, fa uns brevíssims apunts biogràfics de l’autor.

Les descripcions de les poblacions que redacta Madoz segueixen una linia metodològica que contempla aspectes tals com situació, pertinença, clima, monuments, agricultura i ramaderia, caça i pesca, comunicacions, indústria, comerç, economia, salut, distribució poblacional...

Apart de la referència geogràfica, la seva lectura es fa particularment interessant per l’estil de la dicció utilitzada a la primera meitat del segle XIX i per la descripció dels llocs i situacions en contrast a la realitat actual. Per aquests aspectes i com a document històric s’inclouen en aquest uep les transcripcions del redactat de cada un dels pobles del municipi contemplats en el diccionari Madoz. Abans, però, deixeu-me fer una explicació esquemàtica de quina va ser la trajectòria personal d’aquest home al llarg de la seva vida i de les aportacions en l’àmbit de les publicacions geogràfiques i polítiques del segle XIX.

Pascual Madoz Ibáñez, neix a Pamplona el 17 de maig del 1806. Estudia a Barbastro i a Saragossa on es llicencia en Dret.

Va ser director i articulista del diari d’oposició El Catalán editat a Barcelona i en la seva faceta de polític ostentà els càrrecs de Governador de la Vall d’Aràn, Diputat a les Corts per Lleida, militant actiu del Partido Progresista. Més tard, al 1854 va ser Governador Civil de Barcelona. També va ser President del Congrès, ministre d’Hisenda i alcalde de Madrid.

Mor a Gènova el 13 de desembre del 1870 quan formava part de la comitiva organitzada pel Congrès per portar a Espanya a Amadeu de Savoia.

Amb l’ànim de millorar i completar antics intents de recollir la geografia de l’actual estat i les possessions d’aleshores, a l’any 1834, Pascual Madoz inicia l’obra geogràfica més completa que fins llavors mai s’havia fet sobre aquest territori. Per tal de tirar endavant aquesta empresa organitzà més de 20 corresponsalies arreu de la península i movilitzà a més de 1000 col.laboradors. El resultat va ser el Diccionario Geográfico – Estadístico- Histórico de España y sus posesiones de ultramar, publicat en 16 volums entre el 1845 i el 1850.

Altres obres escrites per l’autor són:

· Traducció de l’obra d’Alex Moreau de Jonnes, Estadísticas de España: territorio, población, agricultura, minas, indústria, comercio, navegación, colonias, hacienda, ejército, justicia e institución pública (Barcelona 1835).

· Traducció de la Reseña sobre el clero español y exámen de la naturaleza de los bienes eclesiásticos.

· Colección universal de causas célebres (Madrid 1840)

· Madrid: audiencia, provincia, intendencia, vicaría, partido y villa (1848)

Per tal de que aquests treballs veiéssin la llum, Madoz va haver de convertir-se en editor i impressor, creant la seva pròpia impremta.


Pascual Madoz Ibáñez Portada d'un dels volums del diccionari
Imatges extretes del uep http://www.llanes.as/ on no es cita la procedència

DESCRIPCIONS

Alentorn
Anya
Artesa de Segre
Baldomà
Colldelrat
Collfred
Comiols
La Clúa de Meià
Montargull
Montmagastre
Seró
Tudela de Segre
Vall-llebrera
Vall-llebrerola
Vernet
Vilves