Nota de Premsa


 

LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA FA PÚBLICS ELS GUANYADORS DEL XV PREMI INTERNACIONAL

"PICA D'ESTATS" DE PREMSA, RÀDIO I TELEVISIÓ

 

 

El president de la Diputació de Lleida, Isidre Gavín, juntament amb els membres del jurat del XV Premi Turístic Internacional "Pica d’Estats" de Premsa, Ràdio i Televisió han fet públics aquest migdia els treballs guanyadors d’aquesta nova edició del guardó, dotat amb un total de 36.000 euros. Gavín ha agraït l’esforç del jurat i ha destacat la important repercussió que té aquest premi i d’una manera especial en l’àmbit internacional, un fet que representa una gran promoció per al turisme de les Terres de Lleida.

 

 

Els treballs guanyadors han estat els següents:

 

­ Millor treball de Premsa escrita d’informació general, amb una dotació de 6.000 euros:"La noche más corta en llamas", escrit per Ángel Uña i César López. Reportatge publicat al suplement de Motor y Viajes de l’Heraldo de Aragón, el 21 de juny de 2003. El treball se centra en la festa de les Falles al Pirineu de Lleida per celebrar l’arribada del solstici d’estiu i destaca la crema de l’Haro i el Taro de Les i Arties.

 

­ Millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme, amb una dotació de 6.000 euros: "50 Rutas fáciles para niños y niñas montañeros", publicat a El Mundo de los Pirineos en una edició especial, el juny de 2003, i elaborat pel mateix equip editor. En aquest recull de rutes adreçades als més petits n’hi ha 8 que es desenvolupen per les Terres de Lleida, concretament a Mont-Rebei, Uelhs deth Jòeu (Val d’Aran), el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Refugi Colomina (Estany Gento), el Circ de Saboredo, Montgarri, d’Esterri a Son i la Serra del Corb (l’Alt Urgell).

 

­ Millor treball de Premsa Internacional, amb una dotació de 6.000 euros: "’Chariots of Fire’ Trek in the Pyrenees" ("La ruta Carros de Foc als Pirineus"), un reportatge de Ken Chowder publicat al dominical del New York Times el 29 de juny de 2003. El treball se centra en la travessa "Carros de Foc" que l’autor va fer pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a través dels nou refugis guardats de la zona, practicant el trekking.

 

­ Millor treball de Ràdio, amb una dotació de 6.000 euros: per a una sèrie de tres reportatges, "Encrucijada románica: la Seu d’Urgell", "En el valle de los cien lagos: Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici" i "Llamas en los Pirineos:

rituales de fuego en el día del solsticio de verano", emesos per la ràdio alemanya Bayerische Rundfunk durant els mesos de juny i octubre de 2003 i elaborats per Bayerle Georg. Els atractius romànics de la Seu d’Urgell, del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i de les Falles al Pirineu són els arguments d’aquests reportatges.

 

­ Millor treball de Televisió, amb una dotació de 6.000 euros: "La feria de las ilusiones" i "Escondidos en la nieve", dos reportatges de Rocío Ríos emesos al programa Espejo Público d’Antena 3 TV el 14 de setembre de 2003 i el 22 de desembre de 2002, respectivament. Els treballs se centren en la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega i en les possibilitats que ofereix el Pirineu de Lleida pel que fa al gaudi de la neu i les alternatives turístiques al voltant de l’esquí.

 

­ Millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, amb una dotació de 3.000 euros: ex-aequo per a "Esglésies amb campana d’obús", escrit per Ramon Ignasi Canyelles a la revista mensual La Palanca, editada a Artesa de Segre (la Noguera), en tres capítols durant els mesos d’agost, setembre i octubre de 2003. L’autor fa un seguiment de les esglésies i ermites del municipi que van fondre les campanes durant la Guerra Civil i les van substituir per caps d’obús. I per al reportatge televisiu "En Guim a la ciutat dels oficis perduts", de Carles Porta, emès per Lleida TV el gener de 2003. El treball té com a protagonista un nen que viu una història al pessebre vivent de Sant Guim de Freixenet.

 

­ Millor Trajectòria, amb una dotació de 3.000 euros: per al periodista i fotògraf Oriol Alamany, especialista en paisatges, flora, fauna i viatges, per la seva tasca en promocionar per mitjà de la imatge els encants i atractius de les Terres de Lleida.

 

 

El jurat del guardó

 

Cal recordar que el jurat d’aquesta XV edició del "Pica d’Estats" ha estat constituït per Montserrat Minobis, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya (presidenta); Josep Cuní, periodista; Lluís Foix, conseller delegat de La Vanguardia Digital; Antoni Franco Estadella, director d’El Periódico de Catalunya; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET); Jesús Riverola, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Josep Lluís Cadena, director de Ràdio Lleida-Cadena SER i Xavier Moncayo, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

 

El jurat ha destacat la gran qualitat dels treballs guanyadors i la diversitat temàtica de les obres presentades, essent un aparador perfecte del conjunt de l’oferta turística de les Terres de Lleida. El treball guanyador en l’apartat de ràdio, l’han qualificat d’impecable, ja que inclou una gran tasca de realització. Respecte als reportatges televisius que s’han emportat el premi, el jurat considera que el dedicat a la neu dóna una visió perfecta dels esports d’hivern i de l’oferta complementària, i el de la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega ajuda, alhora, a promoure altres comarques de la Plana de Lleida.

 

Pel que fa al treball guanyador de premsa escrita d’informació general, sobre les Falles al Pirineu, el jurat ha destacat la utilitat de les fitxes i la infografia que acompanyen el reportatge. El treball del Mundo de los Pirineos sobre les 50 rutes per a petits muntanyencs, l’han qualificat de molt encertat per la diversitat i el tractament de les rutes per les Terres de Lleida. Finalment, el reportatge publicat al New York Times sobre la travesa Carros de Foc i la repercusió que va tenir amb les visites de nombrosos americans al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici significa que, com més va més, les Terres de Lleida es coneixen arreu i que el "Pica d’Estats" té cada vegada una participació més gran de mitjans estrangers.

Del premi a la trajectòria per a Oriol Alamany, el jurat ha dit que és un reconeixement a la gran tasca d’un periodista-fotògraf free-lance que es coneix arreu del món pels seus magnífics treballs.

 

 

S’hi han presentat 182 treballs periodístics

 

Un total de 182 treballs periodístics de 135 autors diferents s’han presentat al XV Premi Turístic Internacional de premsa, ràdio i televisió "Pica d’Estats" que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Aquesta xifra representa un increment del 17% respecte a l’edició anterior, que va rebre un total de 156 treballs. D’aquesta edició cal remarcar la diversitat dels mitjans representats, tant en l’àmbit estatal com internacional, amb una important presència de revistes especialitzades del sector turístic i un destacat nombre de treballs de televisió, entre d’altres. Dels 182 treballs presentats, 133 són de procedència estatal, 20 d’internacional i 29 de local.

 

De la totalitat dels treballs, 53 corresponen a premsa escrita d’informació general (24 de premsa estatal, 7 d’internacional i 22 de local); 72, a premsa especialitzada (69 de premsa estatal i 3 d’internacional); 15, a ràdio (11 d’estatal, 1 de local i 3 d’internacional), i 42, a televisió (29 d’estatal, 6 de local i 7 d’internacional).

 

 

 

Lleida, 31 de gener de 2004

 

Més informació: Tel. 973 24 54 08 (Gabinet de Premsa)

Web: lleidatur.es/pica

 


Patronat de Turisme - Diputació de Lleida
http://www.lleidatur.es
lleidatur@lleidatur.es
Telèfon: 902 10 11 10   Fax: 973 24 55 58